Wat is Hielspoor?

De definitie van een hielspoor is een kalkafzetting op het hielbeen (bot). Echter veroorzaken deze hielsporen meestal geen pijnklachten! Vaak zijn het andere weefsels rondom de hiel, zoals een peesplaat of botvlies, die uw klachten veroorzaken.

De peesplaat onder de voet is de meest voorkomende oorzaak van hielspoorklachten. Zo kan een afwijkende voetstand of een overbelasting tot een irritatie van de pees leiden, met een ontsteking als gevolg. We noemen dit een Fasciitis Plantaris (peesplaat ontsteking), wat in de volksmond vaak wordt verwisseld met een "hielspoor".

Een hielspoorklacht wordt vaak hardnekkiger als er onnodig lang wordt gewacht met een behandeling! Lees meer onder aan deze pagina.

Podotherapie_Merkx_Hielspoor_Steunzolen

" Wij zien hielspoorklachten het hele jaar door, met een piek in de zomermaanden. Het slipper-, en blote voeten seizoen veroorzaakt ook veel voetklachten, waaronder hielspoor" 

Zelf online een afspraak plannen, wijzigen en inzien.

Symptomen

De symptomen staan bekend als scherp en stekende in de voetholte en/of onder de hak. De klachten treden vaak op na een periode van rust; de zogenoemde opstartklachten. Zo kunt u pijn ervaren tijdens het opstaan uit bed. Door te lopen en te bewegen kan de pijn afnemen. 

Echter kan de voet gedurende de dag pijnlijk blijven, waarbij de pijn juist toeneemt bij een hogere belasting.

Wat kunt u zelf doen?

Pas uw belasting aan op de klacht. Beoefen dus geen onnodige pijnlijke belastingen!

Draag bij iedere belasting schoenen (hoe steviger, hoe beter). Tip ~ ook in huis schoenen aan! 

Rek-, en strekoefeningen: 

  • Leg een balletje onder de voet en rol deze met lichte compressie van voor naar achter onder de voetboog door. 
  • Zet de voet op een handdoek en grijp deze met de tenen.  

Mogelijke Oorzaken

  • Afwijkende voetstand
  • Afwijkend looppatroon
  • Verkeerd schoeisel
  • Een overbelasting 
  • Toename van lichaamsgewicht
  • Te korte kuitspieren

Behandeling

Met ruim 30 jaar ervaring in het behandelen van deze klacht, bent u bij ons aan het juiste adres. Wij komen zeer frequent hielspoor klachten tegen in onze praktijken. Hielspoor staat er om bekend erg hardnekkig te kunnen zijn. Zo spontaan als ze kunnen ontstaan, duurt het soms maanden tot jaren voordat alle klachten verdwenen zijn. Wij adviseren om bij klachten niet lang door te lopen zonder behandeling, dit maakt de klachten vaak hardnekkiger.  

Wij beschikken over meerdere behandeltechnieken die zeer effectief kunnen helpen. Als voetspecialist kunnen wij het beste inschatten welke behandeling moet worden ingezet. Meestal wordt er een podotherapeutische steunzool aangemeten. Deze ontlast de pijnlijke voetstructuren en biedt schokdemping.

Bij onvoldoende verbetering kan er aanvullend gestart worden met shockwave-therapie of EPTE bij onze collega's van de fysiotherapie. Bij shockwave wordt er met behulp van schokgolven een diepe bindweefselmassage gegeven. Bij EPTE wordt de peesplaat onder begeleiding van echografie met een dunne naald (vergelijkbaar met een acupunctuurnaald) aangeprikt. Met een elektrisch stroompje wordt er vervolgens een chemisch en fysiologisch proces in gang gezet om hardnekkige ontstekingen te behandelen.

Hielspoorklachten? Twijfel niet en neem direct contact op.