Podotherapie Merkx - de 3 tips voor thuiswekers met voetklachten!

Dé 3 tips voor thuiswerkers met voetklachten! 

Krijg je opeens last van je voeten? Kun je niet achterhalen wat de oorzaak is, maar heb je pijn bij iedere stap? Je bent niet de enige! Ook in de Covid-19 lockdowns zagen wij het aantal voetklachten, zoals een hielspoor, toenemen bij thuiswerkers. 

Wat is de oorzaak en wat kun je er zelf aan doen?  

Minder lopen, meer pijn?

Dat nek-, en schouderklachten thuis toenemen achter de computer, kunnen we ons goed voorstellen. Maar dat ook voetklachten toenemen bij thuiswerkers kan je doen verbazen. Toch is de oorzaak volgens onze podotherapeuten vaak goed te achterhalen.

Thuis belast je de voeten anders dan een dag op het werk. Zo is de belasting om überhaupt op het werk te komen al weg. Daarnaast lopen we thuis het liefst op sokken, instappers of slippers en is de werkhouding thuis anders dan op het werk.
Wij hebben daarom 3 tips waarmee je zelf aan de slag kunt! Deze helpen niet alleen preventief bij voetklachten, maar geven wellicht ook pijnverlichting als er al klachten aanwezig zijn!

De 3 tips

1. Draag in huis schoenen!

Thuis lopen we vaak zonder schoenen. Of dit nu is op sokken, instappers of slippers, het kan dé oorzaak van je voetklachten! Voeten zijn namelijk voor de meeste inspanningen steun van schoenen gewend. Thuiswerkend loop je wellicht minder, maar stiekem toch nog aardig wat meters op een dag. Onze gouden tip: draag thuis ook schoenen bij voetklachten!  Dit kan helpen bij het voorkomen van klachten zoals een hielspoor of verlichting geven als er al klachten aanwezig zijn. 


2. Blijf actief.

Als thuiswerker is de dagelijkse fysieke inspanning wellicht kleiner. Bij een afname van conditie zullen spier-, en gewrichtsklachten sneller optreden. Onze tip is om voet-, en onderbeen spieren op conditie en in balans te houden! Iedere dag voldoende bewegen helpt bij diverse voetklachten en werkt ook nog eens goed tegen stress en chronische ziekten. 

Adviezen van onze podotherapeuten:

  • Wandel in een stevig tempo dagelijks een rondje van minstens een half uur met stevige schoenen. 
  • Wissel regelmatig van een zithouding naar een paar minuten van lopen of staan. Dit om de belasting op je lichaam te verminderen en gevarieerd te bewegen.
  • Rek je kuitspieren op een trap. Sta met alleen je voorvoeten op een traptrede en laat de achtervoet zakken. Voel je rek op je kuiten al!? Houd deze rek 30 seconden vast en herhaal dit drie maal links en rechts.
  • Train je voet spieren. Leg een handdoek op de grond, ga er met blote voeten op staan en grijp de handdoek een aantal keren met je tenen.

3. Verlaag suiker (koolhydraat) inname.

Eet jij minder koolhydraten als thuiswerker? Het antwoord is voor de meeste Nederlanders nee. Vaak snacken we thuis juist meer... Bij een lagere lichaamsbelasting (verbranding) heeft het lichaam minder suikers nodig! Hou het suikerniveau bij thuiswerken laag, daarmee voorkom je chronische ontstekingen in de voeten en in de rest van het lichaam.