Wat is Hielspoor?

De definitie van een hielspoor is een kalkafzetting op het hielbeen (bot). Echter veroorzaken deze hielsporen meestal geen pijnklachten! Vaak zijn het andere weefsels rondom de hiel, zoals een peesplaat of botvlies die de klachten veroorzaken.

Een ontstoken peesplaat is de meest voorkomende oorzaak van hielspoor klachten. Zo kan een afwijkende voetstand of een overbelasting tot een irritatie van de peesplaat leiden, met een ontsteking als gevolg. We noemen dit een Fasciitis Plantaris (peesplaat ontsteking), wat in de volksmond vaak wordt verward met een "hielspoor".

Een hielspoor klacht wordt vaak hardnekkiger als er onnodig lang wordt gewacht met een behandeling! Twijfel niet en neem direct contact op. Lees meer onder aan deze pagina.

Podotherapie_Merkx_Hielspoor_Steunzolen

" Wij zien hielspoorklachten het hele jaar door, met een piek rond de zomermaanden. Het slipper-, en blote voeten seizoen veroorzaakt veel voetklachten, waaronder hielspoor" 

Zelf online een afspraak plannen, wijzigen en inzien.

Symptomen

Hielspoor klachten staan over het algemeen bekend als een scherpe/stekende pijn onder de hak of in de voetholte. De klachten kunnen optreden na een periode van rust; de zogenoemde opstartklachten. Zo kunt u pijn ervaren tijdens het opstaan uit bed. Door te lopen en te bewegen kan de pijn soms afnemen. 

Echter kan de voet gedurende de dag pijnlijk blijven of juist in pijn toenemen bij een hogere belasting.

Mogelijke Oorzaken

Er zijn erg veel oorzaken te bedenken. In onze praktijken onderzoeken wij of de oorzaak bijvoorbeeld aan de voetstand kan liggen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van hielspoor:

- Afwijkende voetstand

- Afwijkend looppatroon
- Een overbelasting 
- Verkeerd schoeisel
- Toename van lichaamsgewicht
- Verkorte kuitspieren

Wat kunt u zelf doen?

Probeer ten eerste niet zelf de diagnose hielspoor te stellen. Voetklachten zijn vaak erg vervelend en hardnekkig dus benader een professional!

 Tip 1: Pas uw belasting aan. Probeer de voet niet verder te overbelasten en vermijd onnodige voetbelastingen.
Tip 2: Probeer schoenen aan te houden (hoe steviger de schoen, hoe beter).

Tip 3: Rek-, en strekoefeningen: 

- Leg een balletje onder de voet en rol deze met lichte druk van voor naar achter onder de voetboog. 

- Zet de voet op een handdoek en grijp deze met de tenen.

Onze Behandeling

Met ruim 30 jaar ervaring in het behandelen van deze klacht, bent u bij ons aan het juiste adres. Wij komen zeer frequent hielspoor klachten tegen in onze praktijken. Hielspoor staat er om bekend erg hardnekkig te kunnen zijn. Zo spontaan als ze kunnen ontstaan, duurt het soms maanden tot jaren voordat alle klachten verdwenen zijn. Wij adviseren om bij klachten niet lang door te lopen zonder behandeling, dit maakt de klachten vaak hardnekkiger.  

Wij beschikken over meerdere behandeltechnieken die zeer effectief kunnen helpen. Als voetspecialist kunnen wij het beste inschatten welke behandeling moet worden ingezet. Meestal wordt er een podotherapeutische steunzool aangemeten en kunnen wij de voet tijdelijk intapen. Deze ontlast de pijnlijke voetstructuren en biedt schokdemping.

Bij onvoldoende verbetering kan er aanvullend gestart worden met shockwave-therapie of EPTE. Bij shockwave wordt er met behulp van schokgolven een diepe bindweefselmassage gegeven. Bij EPTE wordt de peesplaat onder begeleiding van echografie met een dunne naald (vergelijkbaar met een acupunctuurnaald) opgezocht. Met een stroompje wordt er vervolgens een chemisch en fysiologisch proces in gang gezet om hardnekkige ontstekingen te behandelen.

Hielspoorklachten? Twijfel niet en neem direct contact op.